totalfood

ízek a paradicsomból

Receptek

Csirkekocsonya

2006-11-24 Péntek 14:35

Magyarország egyes részein csirkéből egyáltalán nem készítenek kocsonyát. Bizonyos vidékeken pedig az éjféli mise után mindig ezt fogyasztják.

Hozzávalók (4 főre):

2 egész csirke vagy 4 csirkecomb és 2-3 farhát lábbal, nyakkal
4 tojás
Leveszöldségek
1 fej vöröshagyma
2 egész fej fokhagyma
1 evőkanál zselatin
Egész bors, ízlés szerint só
Petrezselyem a díszítéshez
 
A combokat és a csontos
 
csirkehúsokat levesszerűen feltesszük főni. A leves habját leszedjük, a húst sóval és egész borssal befűszerezzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket. A csirkecombokat, ha megfőttek, kivesszük és lenyúzzuk. Ezután a bőrét visszatesszük főni. Lassú tűzön 2-3 órán át addig főzzük, amíg a kezünket a gőz fölé tartva nem érezzük, hogy ragad. Ekkor a zöldségeket kivesszük a levesből, a levébe pedig olvasztott zselatint keverünk. A húsokat zöldségekkel együtt formába tálaljuk és főtt kemény tojással, petrezselyemmel díszítjük, majd a lezsírozott levet rámerjük. Ezt követően hideg helyre rakjuk, miután megdermedt borssal, citromlével, esetleg reszelt tormával fogyasztható.
 
Az ételhez száraz fehérbort, rajnai vagy olaszrizlinget ajánljunk Badacsony-hegyaljáról.

Vissza

További receptek

 
50. hét

Copyright 2009 Planum-Comp Kft.