totalfood

ízek a paradicsomból

Receptek

Csirkecomb Mole módra mexikói rizs körettel

A legpopulárisabb mexikói ételek sajátossága a mole szósz, amelyet egy apáca talált ki a múlt században. mikor ugyanis gyorsan ételt kellett készítenie egy váratlan vacsora vandég számára. A sok összetevős étel ízvilága meglepő mödon nagyon egységes, kellemes, mégis markáns lett.

Hozzávalók 4 személyre:

4 db  csirkecomb

2-3 szár zeller

1 db sárgarépa

1 db paszternák

só, bors ízlés szerint

10 dkg szezámmag

1 evőkanál fűszerpaprika

1 kávéskanál csípős chili paprika

1 kávéskanál őrölt koriander

1 kávéskanál őrölt római kömény

1 közepes fej vöröshagyma

4-5 gerezd zúzott fokhagyma

2-3 evőkanál étolaj

3 db zöldparadicsom

10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál barnacukor

2-3 csomag Petrezselyem

1 kávéskanál kurkuma

1 csipetnyi só

40 dkg rizs „A”

25 dkg zöldborsó

2 evőkanál paradicsompüré

10 dkg pepperóni paprika apróra vágva

2 db színes kaliforniai paprika

1 evőkanál keményítő

2 csomag friss koriander

 

A csirkecombokat sós, borsos zöldséges lében megfőzzük. Majd a levét átszűrjük és a combokat melegen tartjuk.

Egy vastag falu lábasban olajon lepirítjuk a hagymát, fokhagymát majd hozzáadjuk a kurkumát, a kockázott zöldparadicsomot, barnacukrot, egy kevés paradicsompürét, koriandert, római köményt és a fűszerpaprikát.

Lassan addig pirítjuk, amíg sötétbarna masszát nem kapunk, ami kellemesen lepirult.

Ekkor felengedjük a csirke alaplével és lassan főzzük 1 órán keresztül.

Ezután tegyük bele a fűszeres csípős chili paprikát és ízlés szerint sót és ha még kell bele egy kis cukor.

Átforraljuk, egy merülő mixerrel megtörjük és a legvégén forraljuk bele az apró kockára vágott paprikát és a petrezselymet majd adjuk hozzá a csokoládét. Forraljuk 1-2 percig. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot, egy másik lábasban kevés olajon pirítsuk le a rizst, adjuk hozzá a paradicsompürét, a kurkumát és engedjük fel a maradék csirke alaplével és a szokásos módon főzzük meg. Főtt zöldborsót és apróra vágott pepperóni paprikát adjunk hozzá, amellyel összekeverve forrón tálaljuk. A csirkecombokat leöntjük a mártással, megszórjuk a pirított szezámmaggal és vágott friss korianderrel.

Vissza

További receptek

 
50. hét

Copyright 2009 Planum-Comp Kft.