totalfood

ízek a paradicsomból

Receptek

Fehér lágy sajt bírsalmaágyon tálalva

2008-02-28 Csütörtök 12:01

Magyarországon is nagyon jelentős a birsalma felhasználása. Birsalmából készül a ”birsalmasajt”. A birsalma héjában lévő pektintartalom nagy ezért a birsalmából készített lekvár akár éveken keresztül kiszáradva is eltartható. Szobahőmérsékleten visszanyeri rugalmasságát, akár szeletelve akár felolvasztva is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók: 
Személyenként szükséges 8dkg fehérsajt (pl.: Anikó)
10-12 dkg birsalmalekvár vagy birsalmasajt
Pár szem dió
Cukor 60 dkg


Elkészítés:

1 kg lekvár elkészítéséhez szükséges 1 kg birsalma 60dkg cukor körülbelül 5dkg pirított dió. A megmosott a birsalmát darabokra szeljük, kivágjuk a magházát cukorral együtt lassú tűzön 2-3 óra alatt pépesre, főzzük. Ne lepődjünk meg a világos birsalmából egy sűrű sötét színű (karamell színű) püré fog készülni, ami formákba öntve kidermeszthető. Pirított diót szoktunk belekeverni vagy a tetejére szórni, ezzel dúsítjuk, íz világát gazdagítjuk.

Ajánlatunk: Tálalásnál levágunk egy darab birsalmasajtot annak a tetejére, ráteszünk egy darab fehérsajtot akár előételként akár snackként eszélgetéshez, borozgatáshoz fogyasztjuk.

Vissza

További receptek

 
40. hét

Copyright 2009 Planum-Comp Kft.